Un tânăr din Călărași a accesat fonduri europene pentru o plantație de căpșuni

“Totul pentru o plantație de căpșuni”. După ce a renunțat la un serviciu bine plătit în domeniul telecomunicațiilor, un tânăr din Călărași, în vârstă de 36 ani, a avut dorința și ambiția de a începe o afacere în domeniul agricol. Cum nu avea o suprafață prea mare de teren, acesta s-a gândit să planteze arbuști fructiferi. Astfel, s-a hotărât să înființeze o cultură de căpșuni. Decizia s-a dovedit a fi una foarte bună! Fermierul a reușit să acceseze fonduri europene de 40.000 euro, pentru plantația sa.

capsuni-2

„Ideea de a începe o afacere agricolă a fost a soției mele. Am cumpărat acum câțiva ani un teren și tot ne gândeam ce să cultivăm pe el. Grâu, porumb, nu puteam, pentru că vorbim de o suprafață mică. Ne-am gândit bineînțeles la arbuști fructiferi, la cătină, mure, zmeură. Însă, într-un final am decis să alegem căpșunul. Anul trecut am depus dosarul de accesare a fondurilor europene, pe submăsura 6.1 – Tineri fermieri, pentru suma de 40.000 euro. În decembrie, am verificat pe internet ce s-a întâmplat și când am vazut că sunt admis nu mi-a venit să cred. În februarie mi-a intrat prima tranșă de bani, 30.000 euro, iar după ce îndeplinesc obiectivele voi putea să iau și restul de bani”, a declarat Ionel Tonea.

Această plantație de căpșun a tânărului din comuna Grădiștea, județul Călărași, se întinde pe o suprafață totală de 64 ari. 24 de ari sunt în spațiu protejat, iar restul în câmp deschis. Dacă anul trecut, fermierul a fost nevoit să vândă în piețe, mai ales că nu avea o cantitate prea mare de fructe, recolta de anul acesta l-a obligat să găsească noi modalități de valorificare.

capsuni-3

„Anul acesta am o producție de circa 10 tone. Am vândut angro cu 7 lei pe kilogram, ceea ce e un preț destul de bun. Mai ales că mi se prelua toată cantitatea. De circa 2 săptămâni am început să lucrez cu o cooperativă de lângă București, care mă ajută să îmi vând marfa și la câteva supermarketuri. Pentru cei care cultivă fructe sau legume, e foarte important să se regăsească într-o formă asociativă. Altfel e foarte greu.”, explică tânărul fermier.

Soiul de căpșun ales pentru plantație

Soiul de căpșun folosit de Ionel Tonea este „Albion”. Acesta are ca și caracteristică principală capacitatea de a produce aproape tot timpul anului. Din luna mai și până chiar în noiembrie, decembrie, mai exact până la venirea înghețului.

„Eu am folosit soiul Albion, care este remontant, având astfel o producție pe tot timpul anului. Ca densitate, eu am la 24 de ari 24.000 de plante. De asemenea, la 64 de ari am pus 64.000 de plante. Am folosit agrotextilul folie, pentru a nu avea probleme cu iarba. La anul aș vrea să încerc și cu agrotextil, dar pe bilonare, pentru un drenaj mai bun al apei”, explică fermierul.

Cei care intenționează să înființeze o cultură de căpșuni trebuie să se asigure în primul rând că dețin un teren agricol pretabil. De exemplu, căpșunul nu este recomandat să fie plantat pe solurile foarte argiloase, mlăștinoase și nici pe terenurile în pantă mare sau erodate. Căpșunul valorifică foarte bine în solurie ușor acide, cu un pH destul de larg, de la 5,5 până la 7,5.

În ceea ce privește lucrările de pregătire a terenului, căpșunul are nevoie de o arătură adâncă. Și aceasta realizată cel mai bine din toamna anterioară. Apoi, după faza de mărunțire a terenului este recomandată și aplicarea gunoiului de grajd bine fermentat.

„Investiția pe care eu am realizat-o se ridică la circa 15.000 de euro. Când vrei să începi o asemenea plantație e foarte importantă pregătirea terenului. Am arat în toamnă, iar în primăvară am intervenit cu freza. Plantele au venit congelate, le-am lăsat o zi, iar a doua zi am început plantarea. În 3 zile deja apar primii muguri”, a mai spus cultivatorul.

capsuni

După finalizarea actualului proiect cu fonduri europene, Ionel Tonea își dorește să acceseze din nou fonduri nerambursabile, de data aceasta pentru a-și moderniza exploatația. „Fondurile europene m-au ajutat mult să mă extind. Vreau în viitorul apropiat să depun un alt proiect, pe submăsura 4.1. Aș vrea să am solarii peste tot, un sistem de aspersie și de asemenea vreau să trec și la sistemul suspendat, la circa 1 m, pentru ca omul să poată munci mult mai ușor”, ne-a declarat fermierul.

Cultura căpșunului este considerată deosebit de intensivă și are un punctaj important pentru cei care vor să atragă fonduri, mai ales prin intermediul măsurilor de finanțare pentru pomicultură.

Articolul și pozele au fost preluate de pe www.stiriagricole.ro.

Dacă doriți să citiți și alte articole precum “Un tânăr din Călărași a accesat fonduri europene pentru o plantație de căpșuni”, selectați una din următoarele categorii:
Culturi, Sere și Solarii, Inovatii, Eco sau Proiecte

Comentarii:

    Nu exista nici un comentariu. Fii primul care isi spune parerea!

    Spune-ne ce crezi despre asta...