Straturi înălțate în grădină și în solar

straturi inalte in solar

Solul potrivit face toată diferența în ceea ce privește productivitatea culturii. Din păcate însă, nu toate grădinile au pământ de calitate superioară și plin de nutrienți. Aici intervine soluția perfectă: straturi înălțate, completate cu pământ în funcție de tipul de cultură.

CE SUNT STRATURILE ÎNĂLȚATE?

Straturile înălțate sunt de fapt niște cadre de lemn, beton sau piatră, înalte de 15-60cm, care au în interior pământul mai ridicat față de nivelul normal al solului. Odată finisat cadrul, acesta se umple cu pământ pentru a se crea ca un fel de jardinieră la scară mai mare. Chiar dacă zona unde se dorește crearea unui strat înălțat nu are sol fertil, în interiorul cadrului se poate adăuga sol fertil cumpărat sau adus din altă zonă.


mulci in straturi inalte

Straturile înălțate pot fi utilizate pentru a cultiva aproape orice. Sunt foarte eficiente pentru legume, pot fi o metodă creativă de a etala florile și sunt alegerea ideală pentru fructe, ierburi sau plantele care cresc în formă de tufe. Dacă sunt construite corespunzător, straturile înălțate pot fi cea mai frumoasă metodă de a crea zone de cultivare deosebite în grădină sau solar.

AVANTAJE STRATURI ÎNĂLȚATE

Primul și cel mai mare avantaj este acela că utilizarea metodei de raised beds crește productivitatea de peste 2 ori față de cultura clasică, în același timp reducând costurile pentru încălzirea solarului. Fiind plasate mai ales marginal în solar, laturile straturilor ajută la încălzirea solului, astfel temperatura acestuia va fi mai ridicată, fiind mai rar necesară pornirea sistemelor de încălzire.

Un alt avantaj major este acela că puteți controla ce tip de sol este pus în interiorul lor, de aici având control complet asupra calității și nivelului de nutriție al acestuia. Acesta este de mare ajutor, mai ales dacă plasați solarul conținând straturile înălțate într-o zonă cu pământ mai nisipos sau mâlos.

rasaduri in straturi inalte

Un alt beneficiu este acela că straturile înălțate extind sezonul de cultivare – se încălzesc mai repede în primăvară și păstrează mai bine căldura în toamnă. Acesta este un dublu avantaj pentru cei care practică metoda în solarii, deoarece astfel își reduc și costurile pentru răcire primăvara și și cele pentru încălzire toamna.

În plus, straturile înălțate asigură o bună drenare a solului și ajută fermierii să găsească un echilibru ideal de umiditate în sol pentru plante. De asemenea se face și economie de spațiu, deoarece puteți face cadrul de raised beds cât de mare/mic doriți și îl puteți plasa oriunde.

Straturile înălțate presupun și o mai mare ușurință pentru accesul la cultură. Majoritatea fermierilor își calculează meticulos lățimea cadrelor (de obicei nu mai mult de 120cm) pentru a avea acces la zona de cultivare din toate părtile. Astfel, grădinăritul devine mult mai ușor pentru cei care au dificultăți în a sta în genunchi sau alte probleme fizice.

rasaduri in straturi inalte

Cadrul straturilor înălțate va proteja și plantele și solul – nu le puteți călca, astfel plantele cresc apărate în cadru, iar solul nu devine compactat din cauza presiunii mecanice.

DEZAVANTAJE DE LUAT ÎN CONSIDERARE DACĂ FACEȚI STRATURI ÎNĂLȚATE

Aceste straturi înălțate sunt o metodă convenabilă de grădinărit, dar au totuși câteva dezavantaje. Unul dintre acestea este că necesită lucratul de mână în cea mai mare parte. Într-un strat înălțat nu se pot utiliza motocultoare. Totuși, acesta este un mic dezavantaj deoarece aveți control complet asupra solului, iar dacă îl mențineți cu compost de calitate, solul din interior ar trebui să rămână lucrabil, fără să aibă nevoie de prea multe săpări.

Un alt dezavantaj îl reprezintă timpul și costurile necesare pentru instalarea straturilor înălțate. Fie că alegeți să le creați în regie proprie, fie că utilizați un kit deja pregătit, materialele presupun costuri suplimentare și vă vor lua o anumită perioadă de timp pentru instalare corespunzătoare.

amplasare straturi inalte

AMPLASAREA STRATURILOR

Amplasarea straturilor este foarte importantă și depinde mult de ceea ce doriți să cultivați. De exemplu, tomatele au nevoie de cel puțin 8 ore de raze solare (contact direct), în timp ce plantele iubitoare de umbră preferă cât mai puțin soare. Determinați ce doriți să plantați și apoi găsiți locația care să vă ofere cele mai bune conditți. Este bine să luați în considerare și accesul și distanța de la casa dumneavoastră și aprovizionarea cu apă și proximitatea de dăunători precum iepuri, șoareci etc. Recomandarea generală este de a le amplasa în solar, deoarece în acesta aveți deja protecția necesară împotriva dăunătorilor, iar cu ajutorul spațiului protejat puteți oferi plantelor cele mai bune condiții.

Și zona în care plasați straturile trebuie să fie bine pregătită – să scoateți orice buruieni de la baza lor. Puteți face aceasta prin săparea pământului de suprafață, până ajungeți la sol curat, fără rădăcini. Dacă doriți, puteți acoperi zona cu folie de mulcire sau un strat gros de mulci înainte cu câteva luni pentru a vă ușura munca. Dacă vă construiți straturi mai înalte de 30 cm puteți lăsa iarba unde este, dar acoperiți-o cu un strat de ziare (care vor sufoca și usca complet iarba) și apoi acoperiți complet cu pământ. Ziarele se vor dezintegra în câteva luni, fără să afecteze calitatea solului.

straturi inaltate in gradina si in solar

CONSTRUIREA UNUI STRAT ÎNĂLȚAT

Construirea unui strat înălțat este un procedeu relativ simplu dacă aveți uneltele necesare și un plan bun. Puteți cumpăra cadrul de la companii de specialitate, dar îl puteți face și singuri. Contează foarte mult ce materiale alegeți. Țineți cont că puteți folosi aproape orice: lemn, beton, piatră. Când alegeți materialele aveți în vedere și chimicalele care vor intra în sol – este important să folosiți materiale non-toxice pentru legume sau alte plante comestibile, deoarece chimicalele din acestea pot intra în componența plantelor prin sol.

Odată ce ați determinat ce materiale veți utiliza, puteți începe procesul propriu-zis de construire. Petreceți cât mai mult timp să creați un cadru stabil și sigur! Odată creat cadrul, îl umpleți complet cu sol. Și aici aveți oportunitatea să fiți creativi – puteți crea un amestec de pământ propice pentru plantele care doriți să le cultivați, la care puteți adăuga puțin nisip pentru a îmbunătăți drenarea apei sau puteți adăuga chiar elemente organice precum mușchi de turbă sau compost pentru a face ca solul să rețină o cantitate optimă de umiditate.

BURUIENI ȘI DĂUNĂTORI

Este mult mai ușor de întreținut straturi înălțate, dar totuși au nevoie de întreținere: puteți utiliza folie de mulcire pentru a reduce considerabil numărul de buruieni și puteți utiliza o plasă anti-insecte pentru a ține la distanță dăunătorii zburători. Iar pentru ca straturile înălțate au deja un cadru bine definit, acestea sunt mult mai ușor de acoperit decât orice altă metodă de cultivare (în ghivece, direct în sol etc.).

Pentru informații suplimentare sau oferte personalizate pentru produsele din gama Sere Transilvania, consultanții noștri vă stau la dispoziție!

Articolul a fost tradus din limba engleză, dar unele informații și pozele din articol au fost preluate de pe Garden Bio (link1 și link2).

Dacă doriți să citiți și alte articole precum “Straturi înălțate în grădină și în solar”, selectați una din următoarele categorii:
Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte

Comentarii:

    Nu exista nici un comentariu. Fii primul care isi spune parerea!

    Spune-ne ce crezi despre asta...