Sistemul hidroponic pentru începători

Sistem irigare hidroponica

Agricultura a evoluat odată cu restul domeniilor, dar deși sistemul hidroponic lasă impresia a fi unul de ultimă generație, acest concept era folosit în era Babiloniană, iar apoi de egipteni pe Nil. Invenția a evoluat în timp, iar începând cu secolul XVII oamenii de știință au folosit hidroponia pentru a studia nivelul de nutriție a plantelor. În secolul XX tehnologia s-a deschis spre o audiență mai mare și a fost reproiectată pentru culturi industriale, în toate continentele.

Instrumente de masura

Ce este hidroponia și în ce constă?

Hidroponia este un tip de hidrocultură care constă în cultivarea plantelor fără sol, pe mese de cultură. Aceasta presupune că rădăcinile plantelor sunt sau scufundate într-o soluție nutritivă sau sunt plantate într-un mediu inert și poros, precum vata minerală, bile de argilă sau fibre de cocos, care rețin o parte din soluția nutritivă și ajută la oxigenarea corespunzătoare a plantei. Soluția nutritivă este calculată la perfecțiune, iar pH-ul și temperatura acesteia trebuie verificate constant cu instrumente de măsură.

Care este obiectivul hidroponiei?

Principalul obiectiv al hidroponiei este stimularea creșterii plantelor prin controlarea cantităților de apă, săruri minerale și oxigen dizolvat pe care le primesc acestea. Oxigenarea zonei rădăcinilor este primordială deoarece lipsa acesteia duce la inhibarea formării și creșterii rădăcinilor (masa și lungimea acestora sunt mult mai mici) și reducerea procentajului de înrădăcinare. Oxigenul este de asemenea cel care asigură transportul elementelor nutritive în plantă, sub formă de molecule.

Câte tipuri de sisteme hidroponice există?

Totul se rezumă la 6 tipuri de sisteme hidroponice: sistemul Wick, sistemul de cultura pe apă, sistemul aeroponic, sistemul de picurare (drip), sistemul de inundare și drenare (ebb and flow) și sistemul pe film nutritiv (Nutrient Flow Technique, NFT).

Sistemul Wick

Sistemul Wick constă în următoarele: răsadurile sunt plantate într-un mediu inert (vată minerală, fibre de cocos, bile de argilă) iar sub recipientul cu plante este un rezervor cu apă cu nutrienți. Conecțiunea dintre cele două se face prin două sau mai multe fitiluri de material absorbant care asigură circulația apei cu nutrienți la plăntuțe. Apa din rezervor este oxigenată cu ajutorul unei pietre de apă. Acesta este un sistem pasiv și închis.

sistemul de cultura pe apa

Sistemul de cultură pe apă este unul foarte simplu, în care plantele sunt expuse direct soluției cu nutrienți. Se folosesc pompe de apă și pietre de apă pentru a menține circulația oxigenului în soluție. Acesta este sistemul perfect pentru plantele cu o rată de creștere rapidă și care au nevoie de multă apă.

Sistemul aeroponic este unul mai complex și de înaltă tehnologie, deoarece în acesta plantele sunt suspendate deasupra unor stropitoare care crează o

Sistemul aeroponic

ceață cu soluția de nutrienți direct la rădăcinile plantelor. Aceste stropitori asigură udarea rădăcinilor odată la câteva minute, această setare putându-se face cu un timer.

sistemul prin picurare

Sistemul prin picurare (drip) este cel mai uzitat în întreaga lume. Numele acestuia explică în ce constă: plantele sunt puse separat într-un mediu inert (vată minerală, bile de argilă, fibre de cocos), iar cu ajutorul unei pompe de apă soluția de nutrienți ajunge de la rezervor la plante, prin picurare. Excesul se scurge înapoi în rezervor, este recirculat și oxigenat și apoi este trimis din nou spre plante. Iar pentru că se poate regla fluxul de scurgere, acest sistem poate fi folosit de cei care doresc să crească mai multe tipuri de plante odată.

sistemul inundare si drenare

Sistemul de inundare și drenare (ebb and flow) utilizează o tavă de creștere și un rezervor care este plin cu soluție cu nutrienți. O pompă de apă inundă periodic tava de creștere cu soluția cu nutrienți care apoi se scurge încet înapoi în rezervor. Aceasta asigură că plantele primesc infuzii regulate cu nutrienți, fără a avea nevoie de oxigenare suplimentară. Pentru acest sistem plantele stau în vată bazaltică sau pietriș deoarece plantele nu sunt scufundate, dar pentru cele care au nevoie de umezeală mai mare sunt recomandate fibrele de cocos.

NFT

Sistemul pe film nutritiv (NFT) este versatil și popular: prin acesta se asigură constant un flux de soluție cu nutrienți direct la rădăcinile plantelor. Deoarece acesta folosește pompa de apă 24h, nu este nevoie de timer. În plus, plantele nu sunt ținute în niciun mediu inert, acestea sunt ținute în loc în niște coșulețe de plastic.

Pierdere de apa

Care sunt avantajele sistemului hidroponic?

1. Deoarece nu există sol în sistem, acesta poate fi instalat oriunde – nu se mai ține cont dacă solul e bogat, acid, prea umed, etc.

2. Având în vedere că sistemul hidroponic este unul închis, nu se mai folosește așa de multă apă – majoritarea recirculă până este consumată de plante, iar evaporarea este mult prea mică și pierderea în sol inexistentă.

Fara daunatori

3. În sol plantele își transformă mâncarea în ioni asimilabili prin descompunerea materiei organice. În cazul sistemului hidroponic plantele primesc aceiași ioni direct, fără a se mai concentra pe descompuneri. Aceasta înseamnă că plantele se concentrează doar pe absorbție și creștere.

4. Deoarece nu există sol în sistem, dispar toate bolile și dăunătorii legați de acesta și chiar și buruienile.

5. Lipsa bolilor și dăunătorilor se reflectă într-un consum considerabil redus de pesticide, iar în cazul erbicidelor consumul este inexistent.

Radacinile in sol si in sistem hidroponic

6. În sol plantele pierd multă energie în dezvoltarea rădăcinilor pentru a găsi nutrienți. În sistemul hidroponic rădăcinile primesc constant sau cel puțin regulat soluție cu nutrienți, astfel planta se poate concentra pe dezvoltarea frunzelor, florilor și fructelor. De aici rezultă o folosire mai bună a spațiului, o îmbunătățire a culturilor și creșterea producției.

7. În sol oxigenarea adecvată a rădăcinilor plantelor se face mult mai greu; în sistemul hidroponic aceasta se face mult mai ușor.

8. Deoarece plantele nu mai trebuie să se concentreze pe descompunerea mâncării și pentru căutarea de nutrienți, plantele fructifică mult mai repede decât în sol.

În concluzie, cu sistemul hidroponic aveți 30% mai multe plante, o creștere mult mai rapidă și o producție aproape dublă.

Surse poze:
– pentru poza cu dăunători, mulțumim University of Kentucky ;
– pentru poza “Rădăcinile în sol și în sistem hidroponic”, mulțumim Femaleseedsbank.com ;
– pentru pozele cu cele 6 tipuri de sisteme hidroponice (în engleză), mulțumim Zarai Media;

Dacă vă interesează să demarați o investiție sau un proiect pilot în domeniul serelor modulare cu irigații hidroponice puteți solicita o ofertă detaliată la Sere Transilvania, cel mai mare producător de sere modulare și solarii profesionale din România!

Dacă doriți să citiți și alte articole precum “Sistemul hidroponic pentru începători”, selectați una din următoarele categorii:
Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte

Comentarii:

  4 Comentarii

  1. gheorghe stancu says:

   Excelenta ideea si caut de ceva vreme informatii in legatura cu nutrientii care se folosesc la rosii , salata , castraveti , flori. Nimeni nu spune de unde se pot cumpara nutrientii sau cum se pot prepara . Din ce amestec de substante este alcatuit acest nutrient si ce cantitati se folosesc? la 3000 plante in sistemul picurare sau cel cu pelicula ce cantitate de nutrient se cere pe durata plantare / recoltare ? Succes celor ce folosesc si multumirii anticipate celui ce imi va trimite un raspun .

   • Sere Transilvania says:

    Buna! Exista firme care se specializeaza special pe amestecuri diferite de nutrienti pentru hidroponie sau acvaponie (cu o simpla cautare google puteti sa gasiti). Va recomand sa intrati pe acest forum. Aici comunica diferiti oameni care incearca sa cultive plante hidroponic/acvaponic despre tehnologie si firmele de la care isi cumpara produsele. Eventual va puteti alatura discutiei.
    Speram ca v-am ajutat.

  2. GEORGE says:

   Foarte interesanta! Unde, cand si cum as putea vedea o astfel de cultura? Sunt interesat in perspectiva realizarii unei astfel de culturi!

  3. Farfara Cornel says:

   Ideea este foarte buna venita si pentru noi romani care noi nu vrem sa auzim de tehnologii noi ca de asta este mai avem mult de gindit Asi dori un sistem de solar cu hidroponie unde sa ma adresez astept un raspuns . Va multumesc anticipat

  Spune-ne ce crezi despre asta...