Pregatirea solului din sere pentru culturi noi

Pregatirea solului din sere inainte de o cultura noua influenteaza calitatea si cantitatea viitoarei productii agricole.

IMG_7604

In primul rand, inainte de infiintarea unei noi culturi trebuie sa se faca evacuarea resturilor vegetale de la culturile anterioare. Dupa terminarea fiecarui ciclu de productie se face evacuarea integrala a plantelor in conditiile de igiena perfecta, prin smulgerea si desprinderea lor de pe sistemul de sustinere.

Resturile vegetale se stropesc cu formalina, se aduna pe fiecare compartiment si se transporta la crematoriu, unde se ard. Pentru a evita pierderile de material biologic, transportul e bine sa se execute cu remorci captusite cu polietilena.

Inainte de recoltarea vrejurilor se face o cartare a gradului de infectie cu boli si daunatori care se inscrie an de an intr-un registru special. Pentru cartarea atacului de nematozi se controleaza absolut toate radacinile plantelor, alcatuindu-se o harta pentru fiecare compartiment al serei. Radacinile cu nematozi se strang separat in saci din polietilena, se transporta departe de sera si se ard. Cand se fac tratamentele se va insista mai mult pe suprafetele cu focare de infectie.

IMG_7416

In vederea asigurarii unui raport optim intre faza solida, lichida si gazoasa (25 – 42 % si respectiv 33%), solul din sera se mobilizeaza dupa cum urmeaza:

Afanarea adanca a solului se realizeaza prin efectuarea unui subsolaj la adancimea de 40 – 50 cm, in scopul distrugerii platformei luto-argiloase formate datorita executarii mobilizarilor de baza la aceeasi adancime (28 – 30 cm) si a drenarii excesului de umiditate;

Mobilizarea de baza a solului la adancimea de 28 – 30 cm se executa cu sapa rotativa in agregat cu tractorul. Concomitent, se incorporeaza si ingrasamintele organice sau minerale. Lucrarea se perfecteaza cu cazmaua in zonele inaccesibile agregatelor mecanice.

Lucrarile  de maruntire a solului se executa cu freza in agregat cu tractorul la adancimea de 12 – 18 cm, pentru obtinerea unui strat adecvat pentru plantare.

IMG_7417

Fertilizarea de baza se efectueaza inaintea fiecarui ciclu de cultura cu ingrasaminte organice si ingrasaminte chimice, in functie de gradul de aprovizionare a solului, ciclul de productie, specia, soiul cultivat si, in primul rand, buletinul de analiza.

Cantitatea de gunoi de grajd semifermentat recomandata este de 80 – 90 t/ha, pentru ambele cicluri de cultura. In serele noi, care intra pentru prima data in productie, aceasta cantitate este de circa 150 t/ha.
Ingrasamintele minerale se administreaza numai pe baza analizelor chimice efectuate la probele de sol, care este indicat sa se ia dupa dezinfectia solului.

Articolul a fost preluat integral de pe www.agroromania.manager.ro

Daca doriti sa cititi si alte articole precum “Pregatirea solului din sere pentru culturi noi”, selectati una din urmatoarele categorii:
Culturi, Sere si Solarii, Inovatii, Eco sau Proiecte

Comentarii: