Cresterea tomatelor in solarii

Cresterea tomatelor in solarii:

Una dintre principalele culturi din solarii sunt tomatele. Exista doua cicluri de cultura: ciclul scurt, care tine de la 20 martie – 5 aprilie, pana la 15 – 20 iulie, iar ciclul lung se infiinteaza la aceeasi data cu ciclul scurt, dar desfiintarea culturii se face in jur de 15 – 20 septembrie.

Ciclul scurt se practica in special in sudul si vestul tarii, folosind cei mai timpurii hibrizi.

 

Folie triplustratificata

Folia

Este bine sa folositi o folie de buna calitate, cu o grosime de minim 125 de microni (0,12mm), folie care sa aiba calitati de protectie impotriva UV(ultraviolete), IR (infrarosii) si sa aiba un factor de rezistenta la elongatie (rupere, intindere) bun – 550% pe lungime si 650% transversal. Atentie la transmisia luminii. Plantele au o transmisie a luminii excelenta…….verificati sa fie minim 85% la un strat de folie sau 75% la 2 straturi de folie. Unii producatori comercializeaza folie tratata impotriva condensului. Este eficienta dar nu sperati ca acea pelicula pulverizata pe folie sa tina mai mult de cateva luni.

Solul

Pregatirea solului din solar incepe din toamna cu defrisarea culturii anterioare. Se aduna si se scot din solar toate resturile vegetale, spalierul.

Fertilizarea solului :

Fertilizarea de baza se face cu 50 – 70 t/ha gunoi de grajd descompus, aplicat o data la 2 – 3 ani.  in general, puteti lua in considerare urmatoarele cantitati de ingrasaminte necesare intr-un sol cu un nivel scazut de fertilizare, la o productie estimata de 60 tone/ha: 192 kg/ha azot (N), 180 kg/ha fosfor (P) si 400 kg/ha potasiu (K) ca ingredienti activi. Aceasta inseamna aplicarea a 570 kg cu 34 % azotat de amoniu, 900 kg cu 20 % super-fosfat si 800 kg cu 50 % sulfat de potasiu la hectar. Gunoiul de grajd, ¾ din cantitatea totala de fosfor si jumatate din cantitatea de potasiu trebuie aplicata ca fertilizare de baza. Restul trebuie aplicat ca fertilizare starter si apoi esalonat. 1/3 din cantitatea de azot trebuie aplicata ca fertilizare starter, iar restul esalonat, de 3 – 4 ori de-a lungul perioadei de crestere. Mobilizarea adanca a solului la 28 – 30 cm se face cu un motocultivator sau prin sapare la cazma, pe suprafetele mai mici. O data la 3 – 4 ani este bine sa se faca subsolajul la adancimea de 40 – 50 cm. in eventualitatea folosirii solarului cu salata, spanac sau ceapa verde se continua cu maruntirea terenului, modelarea in straturi inaltate si infiintarea acestor culturi.

Solul se marunteste cu freza si se dezinfecteaza cu 30 kg/ha Lindatox 3 sau Galithion 20 – 25 kg/ha. Cu 6 – 8 zile inainte de plantare, terenul se erbicideaza cu 6 l/ha Galex 500 EC sau Treflan 4 – 6 l/ha, in 450 – 500 l apa/ha. Treflanul se incorporeaza in sol la adancimea de 8 – 10 cm.Terenul se modeleaza in straturi inaltate cu latimea la coronament de 94 cm sau in biloane echidistante la 70 cm.

Rasad de tomata

Rasadurile:

tinand seama de data plantarii si de varsta rasadului in jur de 50 – 60 zile, semanatul se incepe din a treia decada a lunii ianuarie. Se seamana in ladite sau pe strat nutritiv, folosind circa 250 gr samanta pentru 1 ha. Rasadurile se produc in in rasadnite calde sau in sere incalzite, acoperite cu plastic. Rasadurile se repica in ghivece din plastic de 8 cm sau cuburi nutritive de 7x7x7 cm, la aparitia primei frunze adevarate. Se aplica lucrari obisnuite de ingrijire. Tratamentul cu Cycocel 0,1 % previne alungirea rasadurilor. O atentie deosebita trebuie acordata calirii rasadurilor, cu 10 – 12 zile inainte de plantare, tinand seama ca in solar temperaturile sunt mai reduse.

Rasad de tomata putin dezvoltat

Plantarea:

inainte de plantare rasadul se uda bine, se trateaza cu Mycodifol 0,2 % sau oxiclorura de cupru 0,5 % si cu Decis 0,05 %. Plantarea se face intre 20 si 25 martie in zonele mai sudice si pana pe 5 aprilie in zonele mai nordice, cand in sol se mentine constanta temperatura de 10 – 120 C. Plantarea se face manual, cu 1 – 2 cm mai adanc. Distantele de plantare sunt de 70-80 cm intre randuri si 30 cm pe rand la ciclul scurt; 35 cm pe rand la ciclul prelungit. Dupa plantare rasadul se uda local cu 0,5 – 1 l apa la fiecare planta, pentru a nu raci solul. Lucrarile de ingrijire prezinta o complexitate mai mare decat in camp. Completarea golurilor se face in primele 10 zile de la plantare cu rasad din acelasi hibrid, pastrat in acest scop, pentru a realiza o cultura incheiata. Solul se mentine afanat si curat de buruieni prin prasile repetate, aplicate manual sau mecanice (la inceputul culturii). Primul prasit manual se face la 10 – 12 zile de la plantare. Urmatoarele prasile se repeta la interval de 10 – 15 zile, in functie de nevoie. Fertilizarea faziala se face in doua etape: la legarea fructelor in prima inflorescenta si la a doua inflorescenta. La tomatele cultivate in ciclul scurt se aplica o fertilizare cu 300 kg/ha azotat de amoniu la legarea fructelor din etajul al treilea, care se repeta la legarea celei de a cincea inflorescenta, dar la ciclul prelungit.

Irigatie prin microaspersie

Irigatiile :

Aveti 2 tipuri de sisteme de irigatii eficiente disponibile: prin microaspersie si prin picurare. Ambele pot fi folosite intr-un solar. Noi preferam sa folosim sistemele de la Naan Dan Jain produse in Israel, care sunt foarte eficiente si ieftine comparativ cu ce se gaseste la noi pe piata (vezi preturile la www.seretransilvania.ro ).

Banda pentru irigatie prin picurare

Tomatele cultivate in solar se iriga diferentiat, in jur de 10 – 12 udari pentru ciclul scurt si 14 – 16 udari pentru ciclul prelungit. La inceput normele de udare sunt mai mici (200 – 250 m3/ha pentru a nu raci solul), iar pe masura ce vremea se incalzeste si plantele cresc, normele se maresc la 350 – 400 m3/ha. Norma de irigare este cuprinsa intre 4.000 si 5.500 m3/ha.
Irigarea se face pe rigole, dar rezultate mult mai bune se obtin prin folosirea irigarii prin picurare, care asigura o distributie mai uniforma a apei de udare si reduce cu 25 – 40 % norma totala de irigare. Irigarea prin picurare poate fi folosita si la aplicarea ingrasamintelor. Plafonul minim de umiditate din sol este de 65 – 70 % din IUA.

Combaterea bolilor si daunatorilor se realizeaza prin aplicarea corecta si la timp a masurilor de igiena culturala si prin tratamente fitosanitare cu substante chimice.

Copilitul si carnitul plantelor :

Sustinerea plantelor se face la circa 20 zile de la plantare, pe spalier cu o singura sarma la ciclul scurt sau  cu sfori mai lungi, sustinute de sarme fixate pe scheletul solarului, la ciclul prelungit. Saptamanal se face copilitul radical cand copilii au maxim 5 cm lungime. La ciclul scurt carnitul se face dupa 3 – 4 inflorescente iar la cel prelungit dupa 7 – 8 inflorescente. Defolierea se face repetat, prima imediat dupa prinderea rasadurilor indepartand 1 – 2 frunze de baza. Pe masura ce frunzele de la baza se ingalbenesc, acestea se indeparteaza.

Tratamentele plantelor : Prin tratarea plantelor cu procaina 1 – 2 ppm, la 10 zile dupa plantare, apoi saptamanal pana la 6 iulie, se obtin sporuri de productie de 21 – 46 % la cea timpurie si 13 – 30 % la productia totala.

in conditii de nebulozitate si temperaturi scazute se iau masuri pentru stimularea polenizarii, a legarii si cresterii fructelor. Se foloseste Tostim – 3,3 %, Atonic LC – 1: 4000 la 20 de zile de la plantare, Noseed 0,1 % sau Tomafix LC – 0,09 %. Inflorescentele se trateaza prin imbaiere sau pulverizare, cand 2 – 4 flori sunt deschise. Lucrarea se repeta la 4 – 5 zile. in mod obisnuit se stimuleaza primele doua inflorescente si numai in situatii speciale cea de-a III-a.

Folie roluita manual

Pentru a grabi coacerea fructelor si cresterea productiei timpurii se fac tratamente cu Ethrel sau Romthrel, in concentratie de 250 ppm, cand fructele din prima inflorescenta au diametrul de 2,5 cm.

Dirijarea factorilor de mediu, in special temperatura si umiditatea se realizeaza prin aerisire. La inceput aerisirea se realizeaza prin deschiderea usilor de la capetele solariilor, iar in zilele mai calduroase aerisirea se realizeaza si prin zona de mijloc a solariilor prin ridicarea, la inceput, apoi prin inlaturarea completa a foliei pe o lungime de 6 – 8 m. Daca doriti sa cititi mai multe despre aerisirea solarului in functie de anotimp, dati click aici.

Tomate galbene, rosii, verzi

Recoltarea tomatelor din ciclul scurt in zonele foarte favorabile incepe in jurul datei de 20 mai, iar in cele mai putin favorabile in jur de 5 – 10 iunie.

Pentru consumul intern fructele se recolteaza cand nuanta rosie cuprinde 1/3 din fruct, iar pentru export cand aceasta nuanta apare numai in zona din varful fructului. Recoltarea se face manual, zilnic sau la 2 – 3 zile, se continua pentru ciclul I pana in decada a treia a lunii iulie, iar pentru ciclul prelungit pana in septembrie.

Surse poze:
– pentru pozele “Rasad de tomata” si “Rasad de tomata putin dezvoltat” multumim Susy Morris;
– pentru poza “Tomate galbene, rosii, verzi” multumim Mohamad Khedr;

Pentru informatii suplimentare sau oferte personalizate pentru produse din gama Sere Transilvania, consultantii nostri va stau la dispozitie!

Daca doriti sa cititi si alte articole precum “Cresterea tomatelor in solarii”, selectati una din urmatoarele categorii:
Culturi, Sere si Solarii, Inovatii, Eco sau Proiecte

Comentarii:

  4 Comentarii

  1. max says:

   .

   thanks for information.

  2. victoria martac says:

   Buna ziua,
   Suntem din sudul tarii un grup de iubitori de gradinarit, avem solarii (fara solarii, aici nu se face nimic)Informatiile sunt binevenite cu privire la legumele obtinute in solar. Nu suntem de acord cu tratarea lor chimica, ne otravim singuri oameni buni, cu buna stiinta. Doresc sa ne alimentam cat mai natural, sa simtimtim gustul original romanesc al produselor noastre – cele mai bune din lume. Bunul Dumnezeu ne-a dat acest pamant sa-l folosim cat mai natural si sa fim sanatosi.
   Informatia pe care o dorim este: cum putem trata legumele din solar fara chimicale? Cum putem preveni, cum putem sa combatem de boli si daunatori astfel incat planta sa se dezvolte armonios.
   Multumim echipei de specialisti care se ocupa indeaproape de legumicultura.
   ROMANUL TREBUIE INFORMAT SI AJUTAT SA-SI POATA COORDONA MUNCA PENTRU O PRODUCTIE MAI DE CALIATATE.

   • Sere Transilvania says:

    Buna ziua,
    Cea mai buna metoda pe care v-o putem recomanda este permacultura. Prin aceasta trebuie sa alegeti plasamentul plantelor in functie de relatiile dintre ele, astfel incat sa creasca armonios si sa se ajute ele intre ele. Am scris un articol despre acest subiect, puteti da click aici sa il cititi. Metodele explicate acolo se pot pune in practica si in spatii protejate, dar si in camp. Iar daca va intereseaza sa cititi mai multe, puteti accesa linkurile date ca si sursa sau sa cautati cu Google (daca scrieti doar “permacultura”, este destul pentru a va genera o multitudine de articole ajutatoare).

  Spune-ne ce crezi despre asta...