5 plante companion nelipsite din gradina ecologica

Albine-la-salvia-inflorita-1-of-1

Se cunoaste faptul ca plantele se influenteaza reciproc. Unele se ajuta intre ele si sunt denumite plante companion. Altele insa, isi dauneaza reciproc si sunt denumite plante non-companion. In gradinaritul ecologic o asociere potrivita a plantelor este esentiala. Si aceasta deoarece ne vom bucura de legume sanatoase fara sa folosim solutii chimice pentru indepartarea daunatorilor si a bolilor.

Mirosurile pe care le emana unele plante sunt foarte eficiente in indepartarea daunatorilor altor plante. Astfel ele reprezinta adevarate bariere de protectie. In schimb, plantele mai atractive pentru daunatori, deturneaza atacul de la unele pe care dorim sa le protejam. Acestea sunt folosite in gradina ecologica ca plante capcana sau plante de sacrificiu.

Cele 5 plante companion nelipsite din gradina ecologica

QV0A3152

Salvia (salvia officinalis) sau jales in denumirea populara este o planta medicinala cunoscuta. Ea este utilizata inca din antichitate, dar este si un bun companion in gradina ecologica. Respinge fluturii de varza, gandacii de fasole, musca morcovului (Chamaepsila rosae) si melcii. In perioada de inflorire atrage albinele si fluturii stimuland astfel polenizarea plantelor.

Aceasta este in topul celor 5 plante companion pentru gradina ecologica, deoarece se recomanda ca planta companion pentru crucifere. In aceasta categorie amintim varza, conopida, broccoli. Craita poate fi planta companion si pentru fasole, morcovi, rosii si capsuni.

Busuiocul, planta medicinala cu multe calitati benefice sanatatii, se planteaza intre rosii, acestea devenind mai gustoase si mai aromate. Busuiocul respinge tantarii si mustele, iar in perioada de inflorire atrage fluturi multicolori in gradina. Este un bun companion pentru rosii, ardei, fasole, varza, sfecla, patrunjel, sparanghel.

Soiurile organice de busuioc recomandate pentru gradina bio sunt Red Ruben si Lemon.

Lavanda, pe langa numeroasele utilizari din industria parfumurilor, a produselor cosmetice, in scopuri terapeutice (calmant al sistemului nervos, antidepresiv, diuretic) este si un excelent companion pentru plantele din gradina. Prin mirosul puternic alunga daunatorii. Totusi atrage o serie de insecte benefice cum sunt albinele, fluturii care ajuta la polenizarea plantelor. Iar prin polenizare se obtine astfel recolte de legume mai bune si mai sanatoase.

QV0A6552
Craita (tagetes) este o planta sanitar. Radacina tagetelor elibereaza o substanta care combate nematodele, mirosul florilor indeparteaza musculitele albe, tine la distanta parazitii (Circulifer tenellus), purtatorii de virusi ce ataca rosiile, ardeii iuti, vinetele, respinge gandacul mexican de fasole (Epilachna varivestis), respinge unele afide, iar pe altele le atrage, avand rol si de planta capcana.

Craita e in topul celor 5 plante companion deoarece din substantele care se gasesc in radacinile si florile craitelor se produc insecticide ecologice.


QV0A3450

Condurasul, numit si nasturelul, (Nasturtium) pe langa faptul ca are frunzele si florile comestibile, atrage insectele daunatoare cum ar fi afidele si omizile, jucand rolul de planta capcana. De asemenea, aceasta planta respinge musculitele albe, fluturii de varza, gandacii de dovleci, castraveti si pepeni (Diabrotica si Acalymma).

Plantele de conduras protejeaza rosiile, vinetele, castravetii, dovlecii, dovleceii, pepenii, fasolea, varza, conopida, broccoli, gulia, ridichiile si pomii fructiferi.

Articolul si pozele au fost preluate integral (cu mici modificari) de pe gardenbio.ro

Comentarii:

    Nu exista nici un comentariu. Fii primul care isi spune parerea!

    Spune-ne ce crezi despre asta...